2014. augusztus 8., péntek

Délvidéki kirándulás, 2008. október 24-26. - Szálláshelyünk, Székelykeve


Újvidék, Pétervárad és Nándorfehérvár után folytattuk utunkat Székelykevére, ahol a szálláshelyünk volt. Bár Székelykeve a Vajdaságban van, mégis úgy érezhetjük magunkat, mintha a Székelyföldön lennénk. Itt is vannak székelykapuk, kopjafák és pálinka, és ugyanolyan szívélyes a vendéglátás....

1883-ban az Al-Duna mellé telepítettek mintegy 4000 embert Bukovinából (Andrásfalváról, Istensegítsről, Fogadjistenről, Hadikfalváról, Józseffalváról) a Duna szabályozás kubikos munkálatainak végzésére. Az áttelepülés után kezdetben Nagygyörgyfalván éltek e falu lakói, de később (1886-ban) a mostani Székelykevére települtek át, ahol árvíztől védett lakóhelyre kerültek. Székelykeve a közeli, régi Keve váráról kapta nevét.
Három faluban telepedtek le a bukovinai székelyek: Hertelendyfalván, Sándoregyházán és Székelykevén, de Székelykevén maradt meg a legjobban az önálló székelység, mivel ez a falu nincs összeépülve más településekkel.
A bukovinai székelyek a Madéfalvi veszedelem után (1764) menekültek el Székelyföldről, majd az ottani sanyarú sorsuk miatt vállalkoztak arra, hogy újra Magyarországra jöjjenek, a Duna mellé, de itt is nagyon sanyarú sorsuk volt. Voltak, akik visszamentek Bukovinába vagy tovább mentek más vidékekre.

A felvételek 2008. október 24. és 26. között készültek.


Székelykeve központjában található a közkedvelt Akvárium étterem. Itt vacsoráztunk minden este.

A töltelékes káposzta is azt mutatja, hogy székely településen járunk

Ebben a házban volt a szállásunk

A ház udvara

Mindkét reggel finom és bőséges reggelit kaptunk, előtte pedig pálinkát, hogy jól induljon a nap....

Cicák az udvaron....Háziasszonyunkkal a ház előtt

A Szent István király katolikus templom

A templom építése 1892. december 18-án fejeződött be


2008-ban állított kopjafák a templom mellett

1996-ban, a falu 110-éves fennállásának évfordulóján állított kopjafák

A kopjafák közti tábla: "Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne" - Tamási Áron - MI ITT VAGYUNK ÉS ITT IS MARADUNK-HONN 1886-1996

A szombati piacnapItt még vannak tehenek is - a felvétel a buszból készült

Székelykeve címere - a felvétel sajnos nem a legjobb, a címer üveg alatt volt elhelyezve

Székelykevei keresztszemes hímzés, a jellegzetes székely színekkel, amit itt vásároltunk.Az ehhez az úthoz kapcsolódó összes bejegyzés:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése