2019. november 7., csütörtök

Nyaralás az Adria egyik gyöngyszemében, Rabacban, 2019. július 28. és augusztus 4. között - Kirándulás a Limski-fjordnál és Vrsarban


Ezen a napon több városba is elkirándultunk. Először a Limski-fjordnál álltunk meg, majd Vrsart kerestük fel, mely egy szép fekvésű, mediterrán hangulatú isztriai tengerparti település a félsziget nyugati részén, Poreč központjától 10 km-re délre.

A felvételek 2019. augusztus 3-án készültek.


Valahol az úton a Limski-fjord feléA Limski-fjord

Isztria tagolt partvidékének egyik érdekes látnivalója a Rovinj és Poreč között, 10 km mélyre benyúló Limski kanal, a Lim-csatorna vagy más néven a Lim-öböl. A keskeny, hosszan a szárazföldbe tekergő, közel 100 méter magas, sűrű erdővel borított dombokkal határolt, fjordszerű öböl elsősorban itt tenyésztett kagylóiról, halairól híres.


Szép kilátás a fjordra....Itt mindent lehet kapni, mi szem-szájnak ingere

Mi is vásároltunk egy finom mézes pálinkát, szép kagylókkal és csigákkal díszített üvegben


Vrsar

Vrsar eredetileg a dombtetőn kezdett el kialakulni. Egykoron csupán néhány lakóház és a Szent Antal templom illetve a Püspöki palota alkotta a várost. Egy várfal vette körbe az épületeket, melyet több kapun keresztül lehetett megközelíteni. A XIX. században elkezdtek a várfalon kívül is építkezni és kialakult a mai Vrsar egyik fontos látnivalója a Kikötő. A mostani kikötő területén már a római időkben is épületek álltak, majd a XII. és a XVIII. század között a poreci püspökség raktárépületei sorakoztak a tengerparton. Vrsar mai látképe és kikötője azonban a XIX. századhoz köthető, amikor elkezdett a város továbbépülni.

A kikötőtől szűk és meredek utcákon keresztül jutunk el a Városkapuig. A fő Városkapú a XIII. században, román stílusban épült. Ez volt egykoron Vrsar főbejárata. Ahogy áthaladunk a kapun XVI. - XVIII. századi gótikus-reneszánsz házakat találunk. Sokuk még mindig boltívvel van összekötve.

Vrsar legfontosabb látnivalói a domb tetején a Főtéren találhatók. A Szent Antal templom a XVII. század második felében épült reneszánsz-barokk stílusban. A szentély homlokzata igen egyszerűen lett kialakítva. A faajtón díszes egyházi faragások láthatók. A templom harangtornya egy teljesen különálló építmény. Mivel ez Vrsar legmagasabb pontja, így egykoron hadicélokra is használták. Innen figyelték a környező tengerpartokat. Tiszta időben Porecig illetve Rovinjig is el lehet látni.

Idézet innen.

Indulunk a Vrsar óvárosa felé....


Egy olaszos hangulatú keskeny utca

Városkapu

Egy újabb keskeny utca....


Már feltűnik a Szent Antal templom tornya


Az előző képen látható pálmafák egyikének termése


A Szent Antal Templom.......és a templom belseje
Kilátás a tengerre....

....és a kikötőre


Visszapillantva az óvárosva

A kikötő....
Pálmafák a kikötői sétányon
Ebből a pékségből ebédeltünk

Olívabogyók még a fán

Visszafelé a parkolóba...


Egy hangulatos pizzéria....Az ehhez az úthoz kapcsolódó összes bejegyzés:

2 megjegyzés: