2019. április 24., szerda

A Zengővárkonyi Szalmamúzeum, a Tájház és a Míves Tojás Múzeum


A pécsvaradi kirándulás után a Mözsi Népfőiskola tagjai tovább indultak az onnan 3 km-re fekvő Zengővárkonyra. A Pécstől 15 km-re található település a Zengő lábánál fekszik. A kicsi faluban mintaszerű a hagyományőrzés, itt csodálhatjuk meg a Szalmamúzeumot és a Tájházat és a Míves Tojás Múzeumot is.

A felvételek 2016. augusztus 4-én készültek, szintén Édesapám által.


Indulás a Szalmamúzeumba

A Szalma-Kincs-Tár fantázianevű szalmatárgy gyűjtemény 2002. március 15-én nyílt meg egy szépen felújított műemlék jellegű istálló két szintjén. A múzeum közel 600 szalmából készült, 25 országból származó kultikus-, használati-, és dísztárgy együttest mutat be.



A múzeum épülete

Zengővárkony nevezetességei....






A Szalmamúzeum bejárata


A kiállított  szalmatárgyak...










































A Tájház és a Míves Tojás Múzeum
 
A Zengővárkony néprajzi kincseit őrző tájház 1982-ben nyílt meg. A kiállítást elsősorban Császár János (1910-1987), a falu egykori tanítójának gyűjtése alapozta meg. Az első házat festett, virágozott, kék bútorral rendezték be, felvetett, mennyezetes, csöngettyűs ággyal. A ház egykori lakói és a helyi népviseletek a XX. század eleji fényképeken láthatók.

A Tájházzal közös portán áll a Míves Tojás Gyűjtemény, mely az ország első, és Európában is ritkaságnak számító állandó hímestojás kiállításnak ad otthont. A gyűjtemény darabjai 19 ország 55 tájegységéből származnak. Dr. Nienhaus Rózsa magángyűjtő több mint 5000 darabos míves tojás gyűjteményéből mintegy 3000 darabot adott át az állandó kiállítás céljára. A vitrinekben közel 2100 alkotás látható, a további mintegy 900 díszített tojás a fióktárlókba került.

A tájház épülete



A kiállított tárgyak...









A míves tojások...









Az ehhez a naphoz kapcsolódó összes bejegyzés:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése