2019. május 27., hétfő

Szabadkai kirándulás Hajós, Kiskunhalas és Tompa érintésével, 2015. június 16. - Rövid látogatás Tompán, a Szent Anna templomnál


A szabadkai városnézés után már indultunk hazafelé, de egy rövid látogatás erejéig megálltunk a Szent Anna templomnál Tompán, a határátkelőnél.

A templom 1893–1905 között épült neogótikus stílusban, Wágner Károly tervei alapján. Tornya 35 méter magas. A tetejét fedő színes majolikát a pécsi Zsolnay porcelángyár készítette.

Közvetlenül a Szent Anna templom mellett áll a Redl kastély. A kastély romantikus stílusban épült az 1860-as években. A kastély utolsó ura báró Podmaniczky Endre főispán volt. 1945 után a Népjóléti Minisztérium hadirokkant otthont rendezett itt be, ahol a második világháborúban megsérült katonákat helyeztek el. Jelenleg pszichiátriai betegotthonként működik.

A felvételek 2015. június 16-án készültek.


A templom oldalnézetbőlA tetejét díszítő színes majolika

A torony

A templom homlokzati oldala
A bejárat feletti dombormű


A kép közepén, a két épület között még látszik annak az átjárónak a maradványa, melyen a püspök szokott átmenni a templomba, hogy ne kelljen a nép között sétálnia - ezt a templomot bemutató idegenvezető mesélte el.

Hogy ez mikor volt, és hogy melyik püspökről van szó, azt sajnos nem tudtuk meg.

A templom belseje...


Az oltár közelebbről...

A templom mellett álló Redl kastély...Végezetül a buszunk, mellyel egész nap utaztunk.Az ehhez a naphoz kapcsolódó összes bejegyzés:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése